E bardhë

kreativiteti2

Proceset që nxisin kreativitetin


Kreativiteti në shikim të parë duket si një aktivitet i zbehtë – por, në fakt, është një proces specifik që aktivizohet nga disa faktorë. Marrë në tërësi, idetë më të mira lindin në këto situata/procese:

- Kur dopamina tajitet nga truri. Aktivitetet si; ushtrimet, dëgjimi i muzikës, ose edhe dushi nën ujin e ngrohtë, kontribuojnë në tajitjen e shtuar të dopaminës (materie kimike e cila shërben si neurotransmetues).

- Kur jemi të relaksuar. Kur jemi pa brenga të mëdha, kemi mundësi të shikojmë përpara dhe të ballafaqohemi me probleme – në fakt, të gjejmë zgjidhje kreative për to. Shumë kohë më parë është konstatuar se, njeriu në gjendje të përgjumur ose të dehur shpreh kreativitet të shtuar.

- Kur diçka tërheq vëmendjen tonë. Kur diçka na e tërheq vëmendjen, atëherë trurit i krijohet mundësia të pushojë, kështu dhe ndërdija – në një moment të caktuar – fillon të gjejë një zgjidhje kreative për një problem të caktuar. /NGJYRA.COM/

Lightbulb Drawn Onto Paper Whilst Brainstorming for an Idea.