E hirtë

Maratus volans 011

Marimanga pallua, një krijesë simpatike me vallëzim joshës


Australia është shtëpi e shumë shtazëve, respektivisht gjallesave të çuditshme, ku bën pjesë dhe marimanga e vogël simpatike, e quajtur Marimanga pallua (Maratus volans). Kjo krijesë simpatike mund të rritet deri në 5 mm, ndërkaq vetëm mashulli posedon “bishtin e palloit”.

Sigurisht se, në bazë të fotografive, mund të konkludoni se përse kjo krijesë quhet “Marimangë pallua”. Shpina e kësaj marimange është e mbuluar me luspa ngjyrash të ndryshme; të zezë, të kuqe, të portokalltë, të kaltër e të gjelbër – dhe të gjitha së bashku krijojnë një spektër ngjyrash.

Jo vetëm pamja i ka dhënë famën botërore kësaj marimange. Ajo njihet edhe për vallëzimin joshës. Në momentin kur i ngre këmbët në ajër, marimanga fillon vallen e joshjes, që për disa momente krijon një shoë të vërtetë.

Kjo gjë mund të shihet dhe në video-materialin që e shoqëron këtë shkrim. /NGJYRA.COM/

Maratus volans 002 Maratus volans 003 Maratus volans 004 Maratus volans 005 Maratus volans 006 Maratus volans 007 Maratus volans 008 Maratus volans 009 Maratus volans 010 Maratus volans 001