banner

Lajmet e fundit nga kategoria: E hirtë

Ura Shahara 1

Ura Shahara në Jemen, mrekulli inxhinierike

Fshati Shahara shtrihet në majën e malit të lartë 2600 metra dhe dikur ka shërbyer si kala që u ka ofruar mbrojtje imamëve (arabisht= udhëheqësve). Falë rezervave të mëdha të ujit dhe ushqimeve të deponuara në muret e ndërtimeve në ...

Frying Pan 004

Frying Pan, burimi termal më i madh në botë

Kur pas tërmetit (në vitin 1886) bjeshka Tarawera kishte “shpërthyer”, duke shkatërruar të gjitha fshatrat e afërta dhe duke lënë të vdekur qindra njerëz – që konsiderohet erupsioni më i madh vullkanik që ka ndodhur ndonjëherë ...

Dasht e kavir 00005

Fenomeni gjeologjik, Dasht-e Kavir, shkretëtira e madhe e njelmët

Dasht-e Kavir, e njohur si shkretëtira e madhe e njelmët, gjendet në mes të rrafshnaltës iraniane, rreth 300 kilometra larg Teheranit. Kjo shkretëtirë është e gjatë 800 km dhe e gjerë 320 km, ndërsa njihet si fenomen gjeologjik – pasi ...

Ischigualasto2626

Ischigualasto, Lugina e Hënës në Argjentinë

Ischigualasto, që në përkthim të lirë do të thotë “vendi ku e vendosni hënën”, është një luginë në Argjentinë e stërmbushur me formacionet gjeologjike që janë krijuar nga erozioni i erës – e cila ka krijuar skulpturat e ...

Niraj-Kumar

Ç’është në të vërtetë matja e IQ-së?

Çdo dhjetë vjet koeficienti i inteligjencës rritet për tri pikë, ndërkaq psikologu James Flynn tashmë disa decenie studion këtë trend, i cili është quajtur sipas tij – “Efekti i Flynnit”. Flynn thotë se si njerëzit shpesh në ...